NOVI PRISTUP ZDRAVLJU PROBAVE: Hill's GI Biome i i/d dijeta!

Datum objave: 29. 09. 2020.

Hill's GI Biome polako postaje revolucija na tržištu hrane za mačke i pse po pitanju rešavanja probavnih problema. No ipak - ne rešava sve! Pročitajte članak i saznajte zašto je još uvek glavna Hill'sova i/d dijeta!

... O MIKROBIOMU:

Želudačno-crevni mikrobiom predstavlja ekosistem sastavljen od milion različitih mikroorganizama (bakterija, protozoa, gljivica, virusa) koji žive u želudačno-crevnom traktu. Na njega utiču različiti faktori uključujući genetiku, starosnu dob jedinke, okolinu, bolesti probavnog sistema i israhranu.  Izraz mikrobiota predstavlja specifičnu zajednicu mikroorganizama jedinke ili okoline, pa ukoliko postoji disbalans u mikrobioti, takvo stanje opisujemo kao disbioza.
Tanko crevo nema sposobnost probavljanja hranjivih vlakana i zato vrlo lako dospevaju u debelo crevo. Topljiva vlakna važan su supstrat za bakterijske kolonije koje čine crevni mikrobiom. Metaboliziraju se pomoću procesa saharolize i fermentacije koji rezultuju produktima tzv. postbioticima. Mnogi postbiotici mogu biti korisni domaćinu. Masne kiseline kratkih lanaca su najčešće spominjani korisni postbiotici. Polifenole prirodno nalazimo u biljkama i njihova uloga je protiv upalna i antioksidativna. Iz vlakana ih otpuštaju i aktiviraju bakterije u debelom crevu, osiguravajući postbiotički učinak.

Tokom poslednjih nekoliko godina, Hill's Pet Nutrition aktivno radi istraživanja o mikrobiomu. Otkrio je kako posebna ActivBiome+ tehnologija sastavljena od mešavine sinergističkih prebiotičkih vlakana, pozitivno utiče na crevni mikrobiom, jedinstven za svaku jedinku. O značaju ove revolucionarne tehnologije govori i osvojena nagrada za inovacije u kategoriji hrane, dodataka prehrani i nutricionizma „Grand Prix of Veterinary Innovation 2019“ dodeljena na veterinarskom kongresu u Lionu u organizaciji Francuske asocijacije veterinara  male prakse. Više o samim nagradama na https://innovationveterinaire.com/ .

ŠTA JE ACTIVBIOME+ TEHNOLOGIJA?

Hill's Prescription Diet Gastrointestinal Biome sadrži ActivBiome+ tehnologiju. 

To je posebna mešavina sinergističkih prebiotičkih vlakana koja deluju pomoću jedinstvenih bakterija u debelom crevu omogućujući rast korisnih bakterija i produkciju postbiotika. Pospešujući rast korisnih bakterija, ActivBiome+ sprečava rast nepovoljnih bakterija i produkciju njihovih metabolita. Izvori vlakana u ActivBiome+ tehnologiji posebno su izabrani jer imaju više različitih funkcija i izvor su polifenola. 

Bakterije fermentiraju vlakna i proizvode produkte korisne za creva, otpuštaju i aktiviraju antioksidativne i protivupalne polifenole.

KAKO ACTIVBIOME+ TEHNOLOGIJA UTIČE NA ZDRAVLJE PROBAVE?

Serija studija provedena u Hill's Pet Nutrition centru prikazuje kako deluje ActivBiome+ tehnologija i klinički dokazuje poboljšanje prilikom dodavanja prebiotičkih vlakana u hranu. I kod pasa i mačaka zabeleženo je poboljšanje zdravlja crevnog mikrobioma. Psima se takođe poboljšao kvalitet stolice.

Istraživanje sprovedeno nad zdravim i psima s hroničnim, rekurentnim enteritisom ili gastroenteritisom uključivalo je dodatak ActivBiome+ tehnologije u hrani bogatoj hidroliziranim belančevinama i u hrani obogaćenoj žitaricama u periodu od 56 dana. Svi psi čija je prehrana uključivala ActivBiome+ tehnologiju u ovom istraživanju imali su značajno poboljšanje kvaliteta stolice, uključujući i one s hroničnim enteritisom/gastroenteritisom.

Takođe je primećen značajan rast korisnih bakterija (Lachnospira sp.) te pad patogenih (Desulfovibrio sp.) u crevima testiranih pasa. Ova pozitivna promena mikrobioma rezultovala je povećanom proizvodnjom pozitivnih postbiotika. ActivBiome+ tehnologija značajno povećava crevni nivo određenih polifenola i masnih kiselina kratkih lanaca. One pomažu smanjenju pH creva, stvarajući uslove koji pogoduju rastu korisnih bakterija. Potencijalno štetni postbiotici (crevni poliamini) beležili su smanjene nivoa pod uticajem ActivBioma+. Slično istraživanje sprovedeno nad 28 zdravih mačaka pokazalo je da ActivBiome+ tehnologija ima jednak uticaj na mačji crevni mikrobiom.

NOVA TEHNOLOGIJA ACTIVBIOME+ DOKAZANO DELUJE

 • Hrani jedinstveni crevni mikrobiom ljubimca i podstiče rast korisnih crevnih bakterija;
 • Aktivira mikrobiom koji oslobađa i metabolizuje polifenole dobijene iz vlakana u protiv-upalne i antioksidativne postbiotike;
 • Povećava produkciju masnih kiselina kratkih lanaca koje pozitivno utiču na crevne stanice;
 • Podstiču zdraviji kvalitet stolice kod zdravih pasa i kod pasa obolelih od enteritisa.

SPREČENA POJAVA SIMPTOMA KOD 100% PASA

KADA PREPORUČITI HILL'S PRESCRIPTION DIET GASTROINTESTINAL BIOME

 • Kod enteropatija koje su reaktivne na vlakna;
 • Kod hroničnih proliva uzrokovanih dugotrajnom primenom antibiotika;
 • Kod začepljenja creva i mačjeg megakolona;
 • Kod hroničnog proliva nepoznatog uzroka.

ULOGA HILL'S PRESCRIPTION DIET i/d DIJETE

Bez obzira na značajne prednosti Gastrointestinal Bioma, činjenica je da ova dijeta ne može zameniti primarnu funkciju Hill'sove i/d dijete namenjene za želudačno crevne poremećaje.

Polazeći od osnovnog pristupa želudačno-crevnoj patologiji s obzirom na udeo masti u prehrani, Hill's Prescription Diet i/d će i dalje biti vaš prvi izbor kod patologija koje ne zahtevaju restrikciju masti, odnosno tolerišu masti prosečne vednosti 15%. To su prvenstveno sledeća stanja:

 • Enteritisi (akutni i hronični);
 • Slaba asimilacija hranjivih supstanci (maldigestija);
 • Kolitis;
 • Egzokrina insuficijencija gušterače (uz zamenske enzime);
 • Rekonvalescencija.

S druge strane, kod stanja koja zahtevaju restrikciju masti (5-7%) preporučite Hill's Prescription Diet i/d Low Fat. Preporuka i/d Low Fat hrane ide prvenstveno kod:

 • Pankreatitisa;
 • Proširenja limfnih žila creva;
 • Hiperlipidemije;
 • Gastritisa (manje masti podstiče brže pražnjenje želuca i smanjuje mogućnost povraćanja).

Pročitajte još i…

Veterinarska medicina

Cardio Day Serbia Webinar - Kardiologija malih životinja

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na još jedan Cardio Day webinar u organizaciji Boehringer Ingelheim Animal Health kompanije. Čast nam je da vas obavestimo da je predavač upravo naš profesor Predrag Stepanović sa Fakulteta Veterinarske Me...

Veterinarska medicina

Boehringer Ingelheim - Webinar - Pristup dispneji kod mačaka

Poštovani komitenti, bliži se još jedan u nizu webinara koje organizuje kompanija Boehringer Ingelheim Animal Health. Tema ovog webinara će biti „Pristup dispneji kod mačaka“. Kroz ovu temu provešće vas dr. Michael Deinert iz Nemačke.

Veterinarska medicina

22. regionalno savetovanje iz kliničke patologije i terapije malih životinja

Odbor za organizaciju Savetovanja iz kliničke patologije i terapije malih životinja "Clinica veterinaria 2021", odlučio je da se ove godine savetovanje održi na Fruškoj gori, u hotelu Norcev, u periodu od 03. do 05. juna 2021. godine.

Veterinarska medicina

Webinar - Boehringer Ingelheim: Adriatics Cardio Days 2021

Bliži se još jedno izdanje webinara "Adriatics Cardio Days", koji će, i ovoga puta u virtuelnom izdanju, organizovati Boehringer Ingelheim Animal Health. Kroz dve top teme, raspoređene u dva termina, vodiće vas dva vrhunska predavača i...

Veterinarska medicina

Hill's Pet Nutrition globalni simpozijum 2021.

I ove godine Hill's Pet Nutrition i Linevet donose besplatni globalni simpozijum uz vrhunske predavače i aktuelne teme. Saznajte odgovor na pitanje kako da svrab kod pasa napokon postane stvar prošlosti. 

Prikaži sve