Uvod u akvaristiku

Datum objave: 29. 09. 2020.

Zašto akvarijumi i uopšteno vodeni svet u nama bude interes i znatiželju. Ljudska opčinjenost vodom nije slučajnost. U prošlosti podvodni život reka, jezera i mora predstavljao je mistiku i simbolizovao je strah od nepoznatog. Tada nismo razumeli lepotu podvodnog života ali je bio prisutan misticizam koji se svodio na strahove i nepoznati život koji vreba iz dubina.
Ljudska radoznalost je ipak preovladala.

Počeci akvaristike

Carassius auratus, danas poznata kao zlatna ribica, pripitomljena je u Kini pre više od 1000 godina i služila je kao ukras carskih ribnjaka. Do danas ova porodica malog šarana uzgojena je u nekoliko pasmina, boja i varijeteta i neretko je prvi izbor akvarista početnika.


Sredinom 20. veka nauka nam je približila i dovela vodeni svet u naše domove. Do tada neviđeni podvodni tropski rajski vrtovi prepuni sklada i harmonije boja, neverovatnih oblika riba i biljaka, postaju deo našeg životnog prostora.
Taj period u Evropi se doslovce može nazvati revolucijom akvaristike.

Akvaristika danas

Dostignuća u tehnologiji, nauka o ihtiologiji i akva-botanici omogućili su nam jednostavno držanje i negovanje podvodnih svetova u našem životnom prostoru (dnevnom boravku, ordinaciji, kancelariji).
Ta dostignuća omogućuju nam neometano uživanje u pogledu i posmatranju sklada podvodnog života. Dokazano je da prisutnost akvarijuma pozitivno utiče na posmatrača i ostavlja utisak smirenosti i opuštanja.
Svaki je akvarijum poseban i lep na svoj način, pa ni najveći ljubitelji određenog biotopa nikada sa sigurnošću ne mogu da kažu „meni je ovaj najlepši“. Mišljenje se već pogledom na neki drugi akvarijum može vrlo brzo promeniti zbog čega nastaje želja za novim biotopom.


Možda ste poželeli akvarijum ili razmišljali o tome, ali odustali zbog nedostupnosti informacija, opreme ili edukativnih materijala? Danas je sve dostupno u bezbroj mogućnosti. Nadam se da je ovaj uvod u akvaristiku i vodeni svet u Vama podstaknuo ideju da i vi uživate u istom. Nemojmo zaboraviti da je lepi akvarijum ukras svakog, kako modernog tako i tradicionalnog, uređenja i predivan detalj koji se raznim izborima i bojama može uklopiti u svaki prostor i dodatno ga oplemeniti. Izbor biotopa je na Vama, a mi ćemo Vam pomoći u rešavanju svih pitanja i nedoumica.

Pročitajte još i…

Prikaži sve