Šta je sve potrebno za stabilan akvarijum

Datum objave: 29. 09. 2020.

Kako bi održavanje kvaliteta života ribica u akvarijumu i akvarijumskog bilja bilo moguće potrebno je odgovoriti na naslovno pitanje. Šta nam je potrebno da bi akvarijum bio kompletan i samoodrživ?

Za početnike najjednostavnije i najsigurnije rešenje su kompletno gotovi akvarijumi koji sadrže sve potrebne tehničke komponente. Ali da bi akvarijum bio potpun za držanje riba, puževa i bilja mora sadržavati sledeće:

 • Stakleni akvarijum-preporuka min. 70 litara dim 60*30*40 cm
 • Rasveta
 • Filter
 • Grejač (ako želimo tropske ribe)
 • Postolje
 • Pozadina
 • Mineralno đubrivo
 • Supstrat kao završna dekoracija
 • Termometar
 • Vodeno korenje
 • Kamenje kao dekor
 • Vodeno Bilje
 • Ribe

Idemo korak po korak.

Akvarijum

Za početak, ako finansije i prostor ne dopuštaju više, odlično rešenje su gotovi kompletni akvarijumi 70 litara zapremine vode, stoga ćemo ga uzeti za primer.

Imajmo na umu da su 1999 godine Njemačka ,Velika Britanija, Holandija, Belgija i niz drugih zemalja usvojili konsenzus na polju struke (ihtiologija, parazitologija, biologija, biheviorizam, biotop) da akvarijumi za držanje riba moraju biti minimalne zapremine 60*30*30 cm = 54 Litra.

Svi ozbiljni proizvođači akvarijuma pridržavaju se ovih pravila.

Akvarijumska rasveta

Akvarijum sadrži poklopac sa integrisanom rasvetom 1* 15 w belim svetlom JBL SOLAR NATUR 15 W 9000K koja je imitacija dnevnog kompletnog spektra. 

Odličan izbor za potrebe biljaka kao i za vizualni pogled i život.
Poklopac je jako bitan i ima više funkcija: sprečava isparavanje vode, sprečava ulazak prašine, sprečava kućne ljubimce u ometanju i lovu na iste (npr. mačka)…

Akvarijumski filter

Filtracija je ključan segment za održavanje akvarijumske vode.
Filter mora biti adekvatnog kapaciteta i protoka vode. Ukoliko to nije, dolazi do oboljenja i uginuća riba i bilja. Svaki filter mora imati mehaničku i biološku filtraciju.

Kvalitetniji filteri imaju mogućnost i za dodatnu hemijsku filtraciju koja je ponekad neophodna.

Grejač za akvarijum

Neophodan za svaki tropski akvarijum jer je temperatura od presudne važnosti ako znamo da su ribe hladnokrvne životinje i biološki ne podnose veće oscilacije temperature na duži period, pogotovo ako se radi o tropskim ribama.

Kvalitetan grejač ima integrirani termostat i regulator te održava temperaturu na +/-1°C oscilacije.
Za hladnovodne ribe nije potreban.

Pozadina za akvarijum

Vrlo bitan segment prvenstveno zbog riba jer je riba po prirodi plašljiva i voli imati sigurnu okolinu, a to je imitacija prirode u smislu korita reke, stena, te manjim delom i biljaka jer iz biljaka uvek „nešto vreba“(predatori).
Ako riba nema sigurno sklonište, ona je pod stresom što može dovesti i do oboljenja od ichthyophthirius multifiliis.
Pozadine mogu biti spoljašnje (foto tapeta) ili unutrašnje tzv. 3D pozadine.

Spoljašnje pozadine-foto tapeta

Dakle idealna pozadina, ako idemo na jeftiniju opciju, je foto tapeta crne ili smeđe boje. Iako su našem oku prijatnjije, pozadine drugih boja nisu preporučljive jer ribama ne predstavljaju ništa poznato ili bitno.
Crna ili smeđa boja ribi daje osećaj da je uz nešto čvrsto (stena,drvo) kada se želi sakriti ili skloniti od prednjeg stakla. Da bi udovoljili ribama i vlasnicima akvarijuma proizvođači proizvode 3D postere.

Foto tapete lepe se posebnim uljem za akvarije (JBL Fixoil ili Juwel posterfix). Mogu se postaviti i kada je akvarijum već pun vode i postavljen.

Unutrašnje 3D pozadine

Ovakve pozadine su idealne za dublje akvarijume barem 40 cm i više, jer ipak zauzimaju jedan deo akvarijuma, a neke mogu imitacijama imati i izbočine od 10 cm i više.
Ove pozadine su neretko umetnička dela kako maštom i funkcijom ,a zavisno od biotopa daju jednu novu i pre svega prirodnu dimenziju samom akvarijumu.
Uglavnom su to imitacije raznih stena ili korita reka sa potopljenim drvećem.
Ove pozadine su i nekoliko puta skuplje od foto tapeta ali učinak je neuporediv u korist 3D utiska.

Lepe se na suv akvarijum na zadnje staklo s unutrašnje strane, mogu preko filtera, a po želji mogu se staviti i na bočna stakla.
Lepe se sa npr. JBL Haru ili JBL Aquasil.

Mineralno đubrivo za akvarijum

Opšte je poznato da biljke ne mogu dugoročno uspevati ako im ne osiguramo hranu –đubrivo. 
Dakle, visokokvalitetno đubrivo osigurava biljkama i do 2 godine hranu za koren(JBL Proflora Start set).

 

Potrebna visina hranljive podloge 2-3 cm kroz celu površinu akvarijuma ili planski ako znamo gde ćemo posaditi biljke. Postavlja se dok akvarijum još nismo napunili vodom.
Osim hranjive podloge, đubriva dolaze u obliku kuglica i tečnosti.

Supstrat (dekorativna podloga) za akvarijum

Nakon đubriva potreban je adekvatan supstrat.

Moramo misliti na nekoliko bitnih tačaka koje je kasnije teško ispraviti!

 • Supstrat mora odgovarati biotopu i njegovim stanovnicima(krupni, sitni, tamni, svetli).
 • Ne smije uticati na pH i KH i uopšte na stabilnost vode-mora biti neutralan (kvarc, terakota ).
 • Mora zadovoljiti potrebe ukorenjivanja bilja(količina).
 • Napred minimalno 5 cm, a otpozadi i do 10 cm zavisno od akvarijuma i biljaka koje sadimo (echinodorus ima jako dugo korenje i treba min. 8 cm supstrata da bi rastao).

Veliki izbor nudi JBL sa paletom prirodnog supstrata u nekoliko boja SANSIBAR, zatim MANADO prirodna podloga, pa PROSCAPESOIL podloga koja je ujedno hranjiva i dekorativna.

Pročitajte još i…

Veterinarska medicina

22. regionalno savetovanje iz kliničke patologije i terapije malih životinja

Odbor za organizaciju Savetovanja iz kliničke patologije i terapije malih životinja "Clinica veterinaria 2021", odlučio je da se ove godine savetovanje održi na Fruškoj gori, u hotelu Norcev, u periodu od 03. do 05. juna 2021. godine.

Veterinarska medicina

Hill's Pet Nutrition globalni simpozijum 2021.

I ove godine Hill's Pet Nutrition i Linevet donose besplatni globalni simpozijum uz vrhunske predavače i aktuelne teme. Saznajte odgovor na pitanje kako da svrab kod pasa napokon postane stvar prošlosti. 

Veterinarska medicina

Kako rešiti probavne probleme kod pasa?

Sigurno ste barem jednom u životu Vašeg psa sedočili epizodi njegovog povraćanja ili proliva. Ponekad ste znali uzrok želudačno-crevnom problemu, bilo da se radilo o loše probavljenoj hrani, prekomernom unosu poslastica, sitnoj krađi s...

Veterinarska medicina

NOVI PRISTUP ZDRAVLJU PROBAVE: Hill's GI Biome i i/d dijeta!

Hill's GI Biome polako postaje revolucija na tržištu hrane za mačke i pse po pitanju rešavanja probavnih problema. No ipak - ne rešava sve! Pročitajte članak i saznajte zašto je još uvek glavna Hill'sova i/d dijeta!

Akvaristika

Uvod u akvaristiku

Zašto akvarijumi i uopšteno vodeni svet u nama bude interes i znatiželju. Ljudska opčinjenost vodom nije slučajnost. U prošlosti podvodni život reka, jezera i mora predstavljao je mistiku i simbolizovao je strah od nepoznatog. Tada nis...

Prikaži sve